Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1039164551


УЧНІВСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ

06.12.2002
Продовження публікації матеріалів з практичного порадника "Учнівське самоврядування", що розроблений колективом інструкторів Фонду "Освіта для демократії" (Польща) під керівництвом Кшиштофа Становського. Українська версія: Товариство Лева (м. Львів). Див. "Права людини. Громадянська освіта", випуски 6, 9, 18 (за лютий, березень та червень 2002 р.)


СЕКРЕТИ КЕРІВНИЦТВА

"Найкращий володар той, про кого народ знає лише те, що він існує. Трохи гірші ті володарі, які вимагають, щоб народ їх любив і звеличував. Ще гірші ті володарі, що народ їх боїться; і гірші від усіх ті володарі, що народ їх зневажає. Тому той, хто не заслуговує довіри, не має довіри у людей. Хто вдумливий і стриманий у словах, з успіхом вершить справи, і народ каже, що він діє згідно з природою." (Лао Цзи)

Бути добрим керівником нелегко. Незалежно від того, п’ятнадцять нам років чи сімдесят, керуючи колективом людей, ми стикаємося з подібними проблемами і труднощами.

Недосвідчені керівники часто кидаються у дві крайності:
* Одні хочуть все зробити самі. Вони не можуть поділитися роботою з іншими, що не дає змоги людям з їхнього оточення розправити крила. Забираючи роботу в інших, вони запрацьовуються до смерті.
* Інші вважають, що роль керівника - наказувати і отримувати нагороди, а чорна робота - то для підлеглих. Якщо вони не зуміли стати керівниками, то й на добре ставлення не заслуговують.

Такі керівники довго не втримаються. Перший помре від перенапруження, другого позбавить крісла розлютована юрба підлеглих. Щоб уникнути таких ситуацій, керівник повинен постійно пам’ятати про цілі групи і так нею керувати, щоб можна було цих цілей досягнути.

ХОРОШИЙ КЕРІВНИК
* приймає рішення на користь групи;
* розуміє, що не залежно від його функції, він відповідає за свої вчинки перед тими, які його обрали, і буде змушений звітувати про свою роботу;
* подає приклад чесності, надійності і вірності принципам, які він сповідує;
* прислухається до потреб, зауважень і порад усіх членів організації, а не тільки кількох вибраних;
* якщо виникає така потреба, охоче закачує рукави і допомагає членам організації;
* знає, що не досягне успіху без роботи, підтримки і залучення всіх членів організації;
* досягнення успіху і визнання розділяє між членами організації;
* працює для успіху всієї організації, а не для особистої вигоди;
* знає, що свою владу він отримав від членів організації: якщо він невідповідне скористається нею, її у нього відберуть і віддадуть комусь іншому.

Відразу хорошим керівником ніхто не стає. Досвід отримується у щоденній праці з людьми. Тому, обіймаючи посаду, варто скористатися кількома порадами досвідченого керівника:

1. Підбери завдання відповідно до здібностей людини, що повинна його виконати. Кожен з нас має свої інтереси. Є речі, які робиш добре і з бажанням. Інших не любиш, а ще інших не можеш зробити. "Художник" з приємністю зробить декорування кімнати. Якщо ж доручимо йому написання бюджету, він зробить це погано і неохоче.

2. Залучай багатьох людей. Дуже просто просити про допомогу людей, які себе вже зарекомендували. Ще простіше звертатися до близьких друзів. Обов’язком керівника є залучення всіх членів групи - незалежно від їхніх попередніх досягнень і досвіду.

3. Не наказуй - ділися владою! Чітко окресли завдання, яке хочеш доручити якійсь особі; дозволь їй приймати рішення, необхідні для його виконання; переконайся, що ти чітко представив свої очікування, що їх зрозуміли і сприйняли.

4. Слідкуй за виконанням роботи. Попри те, що ти дав завдання комусь іншому, ти й надалі відповідаєш за благополучне закінчення діяльності. Визнач терміни реалізації окремих етапів завдання. У разі потреби надай необхідну допомогу.

5. Підсумуй виконану роботу. Порозмовляй з групою про те, що було зроблено. Не бійся говорити про успіхи і невдачі. Разом зробіть висновки на майбутнє.

6. Пам’ятай про подяки. Кожен потребує заохочення до подальшої роботи.

"Ознакою справжнього лідера є те, що він залишає у людях віру і силу продовжувати його справу." (Уолтер Ліпман)


ПЛАНУЄМО РОБОТУ

"Деякі люди бачать речі такими, якими вони є, і питають: чому? Я мрію про речі, яких ніколи не було, і питаю: чому ні?" (Роберт Кеннеді)

Успішна діяльність кожної організації не є випадковою. Передумовою успіху групи є залучення її членів до змістовної діяльності. Ніхто не захоче діяти в організації, яка не буде займатися істотними справами. Учнівське Самоврядування повинно досягати важливої мети, впливаючи на життя всієї школи.
На початку каденції на спільному засіданні Ради і Правління треба підготувати план діяльності Самоврядування на поточний рік.
Однією з технік опрацювання плану роботи Самоврядування є складання календаря. Варто скласти такий календар на цілий навчальний рік. Це спростить реалізацію запланованих завдань, дозволить уникнути конфліктних ситуацій. Складаючи календар, починати треба від зазначення подій, які не залежать від самоврядування, але мають вплив на його роботу.
Тому, складаючи річний календарний план самоврядування, треба пам’ятати про канікули, церковні і державні свята.
Зазначивши у календарі всі незалежні від нас події, можемо братися до планування роботи самоврядування. Першим етапом повинно бути збирання ідей. Якщо календар складаємо на зборах Ради і Правління, можна роздати присутнім по 2 невеликі картки (5 см х 8 см). Потім попросити, щоб на першій вони написали - Що конкретно Самоврядування повинно, на їхню думку, зробити для учнів школи? На другій - Що конкретно треба покращити у роботі Самоврядування як організації? На кожній картці можна написати тільки одну думку!
Записані на картках цілі треба впорядкувати відповідно до їхньої терміновості і важливості. У цьому може допомогти таблиця "Терміновість-Важливість" намальована на великому аркуші - (5 рядків: "необхідне", "важливе", "потрібне", "малоістотне") х (5 столбців: "час не відіграє ролі", "мало термінове", "термінове", "до негайного виконання"). Кожен учасник зустрічі повинен сам оцінити, наскільки терміновим і наскільки важливим є кожен його задум, власноручно приклеюючи свої картки у відповідному місці таблиці.
(Необхідне - обов’язково повинно бути зроблено; важливе - повинно бути зроблено; потрібне - було б добре, якби було зроблене.)

Учасники зустрічі повинні тепер особливо уважно розглянути цілі, які були вміщені у правій верхній частині таблиці. Саме ці справи визнані найбільш терміновими і важливими. Тому їх у календар вносимо першочергово. Потім календар доповнюємо іншими заходами, які б ми хотіли організувати протягом року.
Склавши календар, треба перевірити, чи представлений у ньому план можна виконати, чи не запланували ми занадто багато акцій на той самий час або чи не відбуваються вони занадто рідко.
Складений у такий спосіб план вивішуємо на стенді самоврядування і будемо неодноразово до нього звертатися. Якщо ми зуміємо його реалізувати, це буде найкращою рекламою нашої роботи.
Планування роботи на цілий рік - це ще не все. Кожне із завдань, вміщених у календарі, вимагає окремого планування. Це буде легше, якщо ми у кожному випадку чітко визначимо мету, якої хочемо досягнути. Її треба сформулювати так, щоб було чітко відомо:
- Що треба зробити?
- Хто це повинен зробити?
- До якого часу?

Спробуйте написати одне речення, яке дозволить об’єднати усіх навколо реалізації нашого задуму. Прикладом чітко окресленої мети може бути фраза: 15 СІЧНЯ 1997 РОКУ 9-Б КЛАС ОРГАНІЗУЄ ЯЛИНКУ ДЛЯ 30 ДІТЕЙ З БУДИНКУ ДИТИНИ. Будь-який читач без проблем зрозуміє, яку мету ставило перед собою самоврядування. Коли мине визначений термін, можна перевірити, чи була досягнута мета.
Це було б неможливо, якби на стенді самоврядування з’явилося таке оголошення: САМОВРЯДУВАННЯ ПЛАНУЄ ДОЛУЧИТИСЯ ДО АКЦІЇ ДОПОМОГИ ДІТЯМ З БУДИНКУ ДИТИНИ. Таке речення ні про що нас не інформує. Це порожня декларація. Неможливо перевірити, чи ця обіцянка була виконана.

Коли ціль вже чітко визначена, треба окремо запланувати спосіб її реалізації. У цьому нам може допомогти ТАБЛИЦЯ ГІГАНТСЬКИХ КРОКІВ. Заповнення таблиці починаємо з поділу нашого завдання на невеликі етапи. Потім треба їх розташувати у хронологічному порядку, визначити відповідальних осіб, визначити терміни, необхідні для реалізації кожного етапу.

Заповнюючи таблицю, треба пам’ятати про термін виконання завдання. Може трапитися, що на його реалізацію потрібно більше часу, ніж ми маємо. Треба відразу ж прийняти рішення: зробити його як-небудь чи відмовитися.
Використовуючи таблицю гігантських кроків, можна запланувати кожну акцію самоврядування. Вона допомагає залучити багатьох людей, показує їм, наскільки важливою є робота кожного з них для загального задуму.
Ідеальне самоврядування може запланувати і реалізувати одну акцію на місяць. Добре - одну на квартал. Самоврядування, яке нічого не планує (розраховуючи, що якось то буде), є поганим самоврядуванням.


ГРОШІ, ГРОШІ, ГРОШІ

Бюджет Учнівського Самоврядування - це прогнозований на майбутній рік план видатків і доходів, затверджений Учнівським Самоврядуванням.
Фінансами Самоврядування розпоряджається Правління. Повсякденно ними займається скарбник і фінансова комісія. Вони дбають про старанність і ретельність рахунків та планів. Кожен рахунок повинен схвалити скарбник і голова Правління. Фінансову документацію систематично контролює Ревізійна комісія. Наприкінці року Правління представляє Раді фінансовий звіт.

ДОХОДИ
• Сальдо з попереднього року.
• Систематичні внески класів/учнів чи одноразовий
внесок.
• Доходи від спортивних, театральних, музичних акцій тощо.
• Доходи від посередництва з продажу вживаних
підручників.
• Відсотки від капіталу на ощадній книжці/рахунку УС.
• Фонди, отримані від Батьківської Ради, місцевого
самоврядування, приватних спонсорів.

ВИДАТКИ
• Нагороди, відзнаки, стипендії, призначені
Самоврядуванням.
• Офісні матеріали, необхідні для щоденної роботи.
• Обладнання (музичний інвентар, фотоапарат,
друкарська машинка, комп’ютер, копіювальний
апарат, відеокамера).
• Організація акцій на території школи
• Дотації на цілі, схвалені учнями (допомога жертвам війни, будинку дитини тощо).
• Оснащення і ремонт приміщення Самоврядування (фарби, пензлі, столи, електрочайник).
• Видання газети УС.

Правління УС може витрачати гроші виключно на цілі, вказані у бюджеті, і у встановлених там квотах. Бюджет Самоврядування повинен бути збалансованим, це означає, що ДОХОДИ БЮДЖЕТУ = ВИДАТКИ

ФІНАНСОВИЙ КАЛЕНДАР САМОВРЯДУВАННЯ
ТРАВЕНЬ: Скарбник разом з фінансовою секцією опрацьовує вступний проект бюджету на черговий навчальний рік.
ЧЕРВЕНЬ: Проект обговорюється на засіданні Правління. У разі потреби вносяться відповідні поправки.
ВЕРЕСЕНЬ: Рада приймає бюджет (у разі потреби роблячи відповідні поправки).
ВЕРЕСЕНЬ-ТРАВЕНЬ: Правління розпоряджається грішми відповідно до бюджету. Ревізійна комісія систематично контролює виконання бюджету.
ТРАВЕНЬ: Правління робить річний фінансовий звіт. Рада затверджує звіт Правління, термін повноважень якого закінчується.


ОЦІНКА НАШОЇ РОБОТИ

"Говорити про биків - не те ж саме, що битися з ними." (Давнє іспанське приспів ’я)

Коли ми піднімаємося на високу гору, часто оглядаємося назад. Дивимося, як високо ми вже дісталися. Ми задумуємося, чи слушно ми вчинили, вибравши саме цю дорогу. Плануємо наступний етап сходження і майбутні експедиції.
Схожим чином повинні діяти органи влади будь-якої організації. Перед виконанням будь-якого завдання, треба його старанно запланувати. Після закінчення кожного з етапів - оцінити, де ми знаходимося.
Перед закінченням терміну повноважень органи влади самоврядування повинні для себе відповісти на запитання - де ми є зараз? як працювало наше самоврядування протягом останнього року? чого нам вдалося досягти? чого ми - попри усі зусилля - не реалізували?

Підсумувати результати може допомогти АНКЕТА "Оцінюємо роботу нашого Учнівського Самоврядування". Заповнюючи її, спробуйте оцінити кожний аспект роботи самоврядування (пункт анкети) за шкалою від 1 (мимо) до 6 ("в десятку"):

а) Функціонери і учні добре розуміють, чим є Учнівське самоврядування і які його цілі.
б) Кожен функціонер має чітко сформульовані цілі і знає свої обов’язки.
в) Кожен функціонер проходить відповідну підготовку.
г) Самоврядування має ефективну систему залучення до роботи нових учнів.
д) Самоврядування належно документує свою роботу.
е) Усі дії самоврядування завчасно старанно плануються (организовуються).
ж) Самоврядування долучається до суспільного життя місцевої громади.
з) Органи влади Самоврядування оцінюють результати реалізації кожного проекту.
и) Збори Самоврядування є цікавими, конкретними і добре підготовленими.
і) У Самоврядуванні функціонують комісії/секції.
ї) Самоврядування добре представляє учнів школи.
й) Опікун цікавиться роботою Самоврядування, але не намагається керувати.
к) Самоврядування успішно спілкується з Педагогічною Радою.
л) Директор цікавиться роботою Самоврядування і підтримує її.
м) Самоврядування є членом позашкільних асоціацій.
н) Самоврядування успішно спілкується вчителями та адміністрацією школи.
о) Органи влади Самоврядування успішно спілкуються з учнями.
п) Самоврядування видає газетку або вміщує свою інформацію у газетці, що видається...
р) Самоврядування у кожному кварталі (семестрі) ставить перед собою конкретні завдання і оцінює їх виконання.
с) Кожен учень, що потрапив у складну ситуацію, може розраховувати на Самоврядування.
т) Самоврядування щороку затверджує бюджет.
у) Самоврядування гнучко реагує на нові ситуації і труднощі, що з’являються у школі.

Незалежно від щорічного підрахунку балів, треба систематично оцінювати кожного представника самоврядування. Оцінюємо як успіхи, так і невдачі. Ми дякуємо всім, хто спричинився до досягнення успіху. Робимо висновки, які допоможуть нашим наступникам краще виконати схожі завдання в майбутньому.

Оцінюючи роботу Самоврядування:
* оцінюємо кожен наш захід,
* його організацію, проведення і кінцевий результат,
* оцінюємо кожну хвилину нашої роботи,
* оцінюємо самих себе.


УЧНІВСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ ІСНУЄ ДЛЯ ТЕБЕ

1. Учнівське Самоврядування є найбільш представницькою і впливовою учнівською організацією, адже воно об’єднує, представляє всіх учнів і працює для них.

2. Хороше Учнівське Самоврядування поважають і підтримують учні, бо воно відкрите для всіх зацікавлених учнів. Знає їхні потреби і погляди.

3. Ключем до вирішення всіх справ є співпраця. Самоврядування не повинно виражати інтереси тільки членів Правління.

4. Успіх діяльності кожного Самоврядування залежить від належної підготовки до роботи. Можна вчитися не тільки на власних помилках. Зорієнтуйтеся, хто організовує курси для діячів Учнівського Самоврядування.

5. Учнівське Самоврядування може призвести до позитивних змін у житті школи, його діяльність і заходи - це дослідницьке поле для реформи та інновацій, які можуть стати частиною шкільних правил і навчальної програми.

ХОРОШЕ УЧНІВСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ ОЗНАЧАЄ КРАЩУ ШКОЛУ!

Рекомендувати цей матеріал