Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1007570889


Літня школа з "Практичного права"

05.12.2001
автор: Олег Фецяк (м. Борислав Львівської обл.)

З 19 по 23 серпня цього року в курортному містечку Пущі-Водиці під Києвом проходила робота уже другої Всеукраїнської літньої школи для вчителів історії та правознавства, котрі в 2001-2002 навчальному році викладатимуть курс за вибором "Практичне право". Літня школа була організована програмою "Практичне право" за підтримки Міністерства освіти і науки України та інформаційно-методичного центру "Дебати".

Цьогорічна конференція мала ряд характерних особливостей, зокрема – поділ її учасників (всього їх було біля 60 чоловік) на декілька умовних груп. Перша –(найбільша) категорія – учасники, які вперше цього року планують вводити у своїх школах "Практичне право". Друга –це ті педагоги ,які вже не менше року успішно викладають практичне право, а тому на цій літній школі проходили навчання за дещо іншою програмою, ніж більшість, щоб в недалекому майбутньому самими стати тренерами вчителів. Третя –це вже фактично вчителі-тренери програми "Практичне право", які неодноразово проводили тренінги для освітян.

Буквально в ці дні виходять у світ нові підручники для учнів з практичного права. Цікаво, що останній варіант – як посібників для вчителів, так і підручників – був створений за широкої участі в їх обговоренні не тільки науковців, але і рядових педагогів.

Швидке розширення географії викладання цього курсу є свідченням не тільки звичайної зацікавленості чимось новим, але ще більшим виявом, на мою думку, його необхідності і корисності у теперішніх школах. Про це доводить й минулий навчальний рік в моїй школі. Для восьмикласників, які вивчали курс "Практичне право", він став не тільки порадником, але й своєрідним учасником багатьох їх життєвих ситуацій. Безумовно, важливе значення для учнів мали незвичні для них методи проведення занять. Їхній піднесений настрій передався батькам, які намагались мені допомогти необхідним обладнанням. Головне, як я вважаю, що "Практичне право" закріпилось в свідомості багатьох учасників навчального процесу в школі.

Цікавих планів на майбутнє у керівників і учасників програми "Практичне право" є немало. Але втілення їх в життя залежить від багатьох наших громадян, від їхнього розуміння ролі громадянської освіти в сучасному суспільстві.

Олег Фецяк, вчитель
правознавства та історії СШ №7,
м. Борислав Львівської обл.


Рекомендувати цей матеріал