Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1007570507


Твої права (По сторінках Конвенції ООН про права дитини)

05.12.2001
автор: Світлана Проценко(м. Харків)
Урок № 17 "Моя відповідальність"

Мета:сприяти розумінню того, що правам відповідають певні обов’язки; виховувати у школярів почуття відповідальності.

Обладнання:ілюстрації до твору Антуана де Сент-Екзюпері "Маленький принц"; текстКонвенції ООН про права дитини; аркуші паперу.

Хід уроку:


I. Доцільно почати урок з гри,під час якої дитячий колектив постійно об’єднуються у дві динамічні групи:

Перша група – маленька (2-3 учня), яка виходить з класу;

Друга група – більша, яка залишається у класі.

Методика гри запропонована у посібнику для вивчення прав людини "Перші кроки". Представники першої групи виходять з класу. За їх відсутності друга група обирає певне почуття / стан (нудьга, біль, радість,самотність тощо) і "зображує" його. Діти, які були за межами класу, повертаються і намагаються відгадати почуття.Можна повторити декілька разів.Наприкінці гри (10 хвилин) учитель задає декілька питань.

Першій групі учнів:

– Як вам вдалося відгадати почуття / стан свого товариша?

– Як би ви виразили це почуття?

Другій групі учнів:

– Як ви себе почували, коли хтось був сумним (радісним, хворим тощо)?

– Що ви відчували до цієї людини?

– Чи добре це: знати, що відчувають люди навколо тебе?

– Щоб сталося, якби ніхто не звертав уваги на відчуття / стан іншого?

Завдяки такій побудові бесіди учні доходять висновку, що в основі захисту прав кожного лежить уміння співпереживати,ставити себе на місце іншого.Найкраще поводитися з іншим так, як би ти хотів, щоб поводилися з тобою.

II. Учитель нагадує дітям казку "Маленький принц" А. де Сент-Екзюпері, використовуючи ілюстрації.Лейтмотивом розповіді є слова: "Ми у відповіді за тих, кого ми приручили". Доречно для маленьких школярів перефразувати: "Ми у відповіді за тих, кого ми любимо і хто любить нас".Дуже важливим є ставлення вчителя до цього твору, літературного персонажу. Усвідомлене зріле сприйняття дорослим цього своєрідного кредо сприяє встановленню довірливої атмосфери між учнями та вчителем. Висновком цього етапу уроку є логічний ланцюжок:

"Ми любимо-співпереживаємо, вболіваємо–захищаємо –відповідаємо".

Наприкінці цього етапу (для середнього та старшого віку) можна сформулювати проблему: є відповідальність за себе, власна, за свої вчинки –перед іншими членами суспільства;є відповідальність перед самим собою.

III. Вправа, якою можна замінити фізкультхвилинку у молодших класах.

Учитель пропонує відповісти на питання:

– Як ви гадаєте, хто є найголовнішим у школі (у країні, у світі)?

(Діти висловлюють свої припущення: класний керівник, директор, президент тощо.) Тоді вчитель запрошує кожного підійти до нього, щоб побачити Того, Хто насправді є найголовнішим (тримає сховане люстерко). Дитина бачить себе, для неї є відкриттям: нема нікого, головнішого за мене, за кожного з нас. Таких "Я" може бути 15-20 (залежно від кількості дітей у класі). Отже, всі – найцінніші, найголовніші, всі мають права. Як владнати стосунки між людьми так, щоб не порушувати прав жодного?

Висновок етапу:
треба встановити правила у людських стосунках, яких обов’язково треба дотримуватися, щоб не порушувати прав інших.

4.Учитель пропонує дітям об’єднатися в групи та скласти Правила (можна назвати це Декларацією ), які задовольняли різні групи населення:молодших, старших,дівчат, хлопців). Можна почати з того, щоб запитати учнів, чого вони хочуть. Попросити їх вибрати з цього списку те, що на їхню думку, є дійсно необхідним. Вони прийдуть до чогось більш стислого та чіткого. Нарешті учитель може попросити школярів вибрати з їхніх "потреб" те, чого на їхню думку, вони мають право очікувати як члени маленького суспільства.

Наприкінці доцільно оформити ці Правила(Декларацію) як підсумкову роботу за весь навчальний курс.

Рекомендувати цей матеріал