Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1007570440


Літня школа-семінар для вчителів пілотних шкіл з курсу громадянської освіти "Ми – громадяни України"

05.12.2001
Замітки двох учасників одного семінару цікаво, на нашу думку, доповнюють одна одну.

* * *

Наприкінці літа, 13-18 серпня цього року, в одному із найчудовіших куточків української землі, де розташувався санаторій "Світанок" (під Черкасами), проходив семінар з методики викладання курсу громадянської освіти "Ми – громадяни України" у 9(10) класах загальноосвітніх навчальних закладів.

Цей курс був розроблений в рамках Трансатлантичної програми ЄС-США підтримки громадянського суспільства в Україні (проект "Освіта для демократії в Україні") авторським колективом педагогів – членів Всеукраїнської асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін "Доба" за підтримки Міністерства освіти і науки України, Центру Мершона Університету штату Огайо (США) та Центру громадянської освіти м. Варшава (Польща). Саме асоціація "Доба", Центр Мершона, Міністерство освіти, а також Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів виступили організаторами цього семінару, поставивши за мету не тільки ознайомити учасників із змістом та методом курсу "Ми – громадяни України", а й надати методичну допомогу вчителям, які будуть викладати новий курс в 2001-2001 навчальному році.

Голова асоціації "Доба" Поліна Вербицька та керівник авторського колективу курсу "Ми – громадяни України" Олена Пометун зуміли поставити роботу семінару так, що можна впевнено заявити: своєї мети вони досягли. Слід зазначити, що автори підготували не тільки навчальний посібник для учнів, а й методичний посібник для вчителів, які викладатимуть цей курс, полегшивши тим самим їх роботу по доведенню основного змісту курсу до учнів.

Декілька слів про сам семінар. Звичайно, що головна увага приділялася проблемам громадянської освіти (її завданням, змісту, формам реалізації) як в нашій країні, так і за кордоном. Про це говорив і начальник Головного управління змісту освіти Міністерства освіти і науки України П.Б.Полянський, який взяв участь у роботі семінару. Із зарубіжним досвідом викладання основ громадянської освіти, зокрема в школах США, учасники літньої школи-семінару мали можливість ознайомитися, як кажуть, з перших вуст – про свою роботу в цьому напрямку розповіли американські вчителі шкіл штату Огайо. Зупинилися організатори семінару й на методиці соціального проектування; Петро Кендзьор, координатор Акції школярів України "Громадянин", ознайомив присутніх із цим проектом, а потім за допомогою тренерів провів практичні заняття із слухачами.

Та левова частина часу, ясна річ, відводилася методиці викладання курсу "Ми – громадяни України". До речі, зазначу, що пілотування курсу передбачається провести в усіх областях України та Автономній Республіці Крим, це підтверджує й географія слухачів школи-семінару: тут були представники всіх регіонів нашої держави. Педагоги (і молоді, які 2-3 роки тому закінчили ВНЗ, і досвідчені, стаж роботи яких рахується десятками років) ставали учнями, щоб на собі обіграти всі методичні прийоми нового навчального предмету. А в останній день роботи школи вони вже мали можливість зайняти звичне для себе місце викладача, щоб продемонструвати, чому навчилися протягом цих днів.

На закінчення вчителі отримали сертифікати, які засвідчують їхню участь у навчальному семінарі.

Я навмисне нічого не сказав про ту атмосферу, яка панувала між всіма учасниками – тренерами, організаторами, вчителями – впродовж цих декількох днів, бо передати її словами майже неможливо, як би не називали – щира, відверта, доброзичлива тощо, це буде неповна характеристика – через те, що кожен залишав цей куточок Черкащини не тільки збагачений новими знаннями, а збагачений духовно спілкуванням із колегами, небайдужими до нашої спільної праці.

Юрій Буланов,


вчитель історії та правознавства,

с. Зачепилівка, Харківська обл.


* * *

У березні 2000 року було започатковано проект "Освіта для демократії в Україні", метою якого є сприяння становленню системи громадянської освіти в загальноосвітніх навчальних закладах України. Одним із активних учасників проекту, які представляють неурядові організації України, стала Всеукраїнською асоціацією викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова доба" (колишня Асоціація "Доба"), Членами Асоціації було підготовлено програму курсу та навчально-методичний комплект "Ми - громадяни України" для 9(10) класів, що має гриф "Рекомендовано Міністерством освіти і науки України".

З метою підготовки вчителів до викладання даного курсу з 13 по 18 серпня 2001 року в санаторії "Світанок", що біля м. Черкаси проходили навчання більше 70 педагогів пілотних шкіл, у яких, відповідно до розпорядження Міністерства освіти і науки України, у 2001-2002 навчальному році буде здійснюватися апробація даного курсу. Семінар було організовано Асоціацією "Доба", Черкаським обласним інститутом післядипломної освіти педагогічних працівників за підтримки Міністерства освіти і науки України. Учасниками і учасницями даної літньої школи-семінару стали вчителі і вчительки загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій з усіх регіонів нашої держави. Це були педагоги, які самі по-новому, нетрадиційно підходять до своєї роботи, готові завжди поділитися досвідом зі своїми колегами.

Важливим моментом роботи літньої школи стала чітка спланованість занять із щільним графіком роботи, демократичність і вимогливість викладачів, чергування теоретичних занять із практичними. Учасники і учасниці семінару змогли побувати в ролі учнів, вчителів, експертів посібників, учасників проекту "Громадянин". Навчальний матеріал даного курсу враховує реалії українського суспільного життя, сучасні особливості розвитку демократії в Україні, містить адаптований досвід громадянської освіти розвинутих країн. Зміст курсу побудований за принципом: від демократичної людини до демократичного суспільства, передбачає насамперед формування в учнів умінь і навичок демократичної комунікації, досвіду толерантної поведінки, розв’язання конфліктів, прийняття індивідуальних і групових рішень.

Організатори і викладачі створили демократичну атмосферу роботи, яка дозволила кожному розкрити свої найкращі індивідуальні якості, спонукали вносити свої пропозиції та зауваження, спрямовані на покращення навчально-методичного комплекту. Це сприяло плідній роботі семінару, зближенню і здруженню його учасників.

Своєрідним серцем і мозком семінару став досвідчений викладацький і тренерський корпус. В першу чергу це голова Всеукраїнської асоціації викладачів історії, громадянознавства та суспільних дисциплін "Нова доба" кандидат педагогічних наук п. Поліна Вербицька, професор кафедри соціальної педагогіки Київського інституту внутрішніх справ п. Олена Пометун (керівник авторського колективу навчально-методичних посібників), тренерки п. Ірина Костюк, Лариса Середяк, Наталія Голосова, Ірина Ігнатова, Світлана Рожик, Світлана Ковалик. Вкрай потрібною, хоча не завжди помітною для учасників семінару, була робота п. Петра Кендзьора та Миколи Добренка. З великою зацікавленістю всі ми співпрацювали також із викладачами громадянської освіти із США п. Крістіною Гуліген, Стівеном Шапіро, Тімоті Давом, Ліон Габріел, Шеннон Туцці-Палетті, Кукелкою-Блейзер Джоаною. Вони ознайомили нас з особливостями громадянської освіти в США, стилями навчання та автентичним оцінюванням активних методів навчання, які застосовують педагоги США. Усім їм учасники і учасниці семінару висловили особливу вдячність за плідну роботу.

В ході роботи літньої школи її відвідав начальник Головного управління змісту освіти Міністерства освіти і науки України п. Павло Полянський, який засвідчив підтримку МОН впровадження в навчально-виховні заклади України громадянської освіти та необхідність кардинального покращення громадянського виховання.

В останній день роботи інтенсивного тренінгу кожен учасник літньої школи одержав сертифікат, який засвідчує появу в усіх областях України підготовлених вчителів для впровадження курсу громадянської освіти та необхідну літературу, як для самих вчителів, так і для учнів.

Обговорити успіхи і прорахунки пілотування нового курсу домовилися в кінці листопада 2001 року з тим; до весни 2002 року підготувати необхідні посібники для ширшого впровадження курсу в навчально-виховні заклади України.

Сергій Куксенко,


вчитель історії та правознавства,

с. М.Бурімка Чорнобаївського району

Черкаської області, голова Робочої групи

з освіти в галузі прав людини.

Рекомендувати цей матеріал