Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1007568388


Твої права (По сторінках Конвенції ООН про права дитини)

05.12.2001
автор: Світлана Проценко
Урок 13. Закони всіх держав повинні захищати дітей від жорстокості та насильства

Мета: допомогти з’ясувати необхідність захисту дитини; пояснити, яким чином цей захист відбувається; розвивати творчі здібності дітей.

Обладнання: аркуші "Текст з помилками"(по групах), ілюстративний матеріал, аркуші з загадкою і ребусом (один на групу), заохочувальні бантики.

Хід уроку

І.
Після привітання вчитель пропонує "Текст з помилками".

Вчитель:
Кіт Вогник написав невеличкий твір, але припустився помилок. Давайте допоможемо йому і виправимо помилки.

Кожна група отримає аркуш з двома реченнями. Потім послідовно розглядається робота кожної групи і складається повний текст. Діти можуть користуватися своїми "скриньками" і зошитами.

1-ша група: "Закон – це необов’язкове правило. Він не повинен захищати людей та їхні права".

2-га група: "Діти в країнах світу не однакові і не рівні та своїми правами. Вивчати і знати свої права їм не обов’язково".

3-тя група: "Діти завжди отримають допомогу останніми. Медична допомога може бути будь-якою".

4-а група: "Діти мають право ходити до школи тільки за гроші. В школі головна людина – директор".

5-та група: "Дитині можна працювати на будь-якій роботі. Дитиною вважається людина до 15 років".

Вчитель після обговорення і виконання завдання нагороджує самих активних заохочувальними бантиками за добрі знання прав дитини.

ІІ.
Фізкультхвилинка.

Віє вітер з-за воріт.

У воротях рудий кіт.

Вітер рудому котові

Чеше вусики шовкові.

Ясне сонце випливає.

Киці спинку вигріває.

Кіт вуркоче, кіт муркоче,

Ніби щось сказати хоче.

Котик – хвостик волохатий,

Скаче він навколо хати.

Котик Вогник утомився,

На віконці спати всівся. Му-у-урр.

III.
Вчитель: Вогник і я розповімо про дуже важливу річ, яка записана у Конвенції про права дитини: кожна дитина має право на захист від жорстокості та насильства.

Ви, звичайно, любите і поважаєте своїх батьків. А ваші тато й мама, бабуся та дідусь відносяться до вас , любов’ю ? Але інколи зустрічаються дорослі, які немовби забувають, що діти – це такі ж люди, як вони. і мають всі права. Такі дорослі можуть образити чи навіть вдарити хлопчика або дівчинку. Вони зовсім не піклуються про здоров’я, відпочинок, освіту, навіть своєї дитини, недбало ставляться до неї, брутально поводяться. Таких дорослих можна порівняти з персонажем однієї казки.

Гра "Казка-підказка"
. Вчитель читає або розповідає уривок з казки про Білосніжку та сім гномів демонструючи малюнки. Бесіда.

1. Про кого казка?

2. Що трапилось потім з Білосніжкою?

3. Чи досягла королева своєї мети, чи згубила вона Білосніжку?

4. Чим закінчилась казка ? Як було покарано люту королеву ?

IV.
Вчитель: Молодці, добре пам’ятаєте казку. Тепер давайте помалюємо. Наша намальована загадка допоможе дізнатися, як можна карати за такий злочин, як знущання над дитиною. Один аркуш на групу.

1-ше завдання – з’єднати по порядку цифри.

2-ге завдання – розгадати ребус.

Вчитель: Як ви гадаєте, яке покарання захищає дитину краще? Чому?

V.
Фізкультхвилинка.

Ми багато малювали

І давненько не стрибали.

Зараз наші пальці

Починають танці.

Руки вгору – погойдали,

Це – дерева в лісі.

Опустили і стріпнули –

Збив росинки вітер.

Руки в сторону, змахнули

Летимо мов пташки.

Приземлились, відпочили –

Присідать неважко.

VI
. Вчитель. У казці королева, яка жорстоко поводилася -і дівчинкою Білосніжкою, була покарана. У наші часи таке відношення до дитини теж не залишається без покарання. Якщо дорослі, навіть батьки, шкодять своїм дітям, то втручається міліція і навіть суд. Він може позбавити цих дорослих батьківських прав. Тоді про дитину піклуватиметься держава.

Д/3. Придумати своє закінчення казки: хто і як захистив би Білосніжку, якби це відбулося в наші часи.

Урок № 14. Діти-біженці потребують особливої допомоги та піклування


Мета: сприяти розумінню, що війна – джерело страждань; пояснити, хто такі біженці, виховати співчуття до постраждалих від війни, біженців.

Обладнання: карти – схеми Африки, Югославії, суддівські капелюшки, візитки президентів, міністрів; аркуші сонця з промінцями.

Хід заняття.


І. Обговорення Д/3. Прослухання казок із власним закінченням.

ІІ. Вчитель:
Минулого разу ми катали про те, як дитині захиститися від жорстокого поводження Ми викрили, що краще над усе дитину захищає закон. Якщо доросла людина жорстоко поводиться з дитиною, держава завжди повинна захистити дитину. А якщо таке трапляється не з однією дитиною. Сьогодні Вогник розгортає для нас дуже сумну сторінку Конвенції про права дитини – сторінку, яка захищає права дітей, які постраждали під час війни, – біженців. У нас буде дуже серйозний дорослий урок Ви всі будете представниками різних країн, президентами, міністрами, суддями Міжнародного суду. Оскільки тут зібралися, такі поважні люди, то ми обійдемося без казок. Нам треба порахуватись, хто отримає суддівські капелюшки та візитки-картки.

ІІІ. Фізкультхвилинка із задачами: хто відгадає – той отримає капелюшок або візитку.

IV. Вчитель:
Пани міністри. президенти, судді Міжнародного суду! Я сьогодні буду доповідати про порушення Конвенції про права дитини. Ви приїхали з країн, які не воюють. Україна – держава, яка теж не веде війну. Тому ви не знаєте, як важко живеться дітям у країні, яка воює. Жити там неможливо: голод, вибухи, хвороби, смерть. І тому мирні люди – жінки, діти – біжать з своєї країни. Таких людей називають біженцями.

Бесіда:
Які найважливіші права порушують люди, які розв’язують війни? ( на житло, життя, здоров’я, харчування, безпечне існування і т.д.)

V.
Є місце, де вже багато років йдуть війни. На дошці карта-схема Африки.

Це – Африка.На цій землі воюють в Анголі, Сомалі, Руанді та інших державах. Більше всього страждають діти. В Сомалі – справжній голодомор. В Руанді – часті хвороби. Багато дітей втратили батьків або розлучені з ними. Шукаючи нормального життя, вони біжать з своєї батьківщини

Шановні президенти, міністри, судді!

Скажіть, будь ласка, як ставитися до таких дітей? Приймати їх чи ні? Допомагати чи ні? Звичайно. допомагати. Ставитися до них як до нещасних людей, яким нема де дітися. У Конвенції про права дитини записано, що треба допомагати таким дітям.

Вчитель пропонує подивитись на аркуші "Допомога дітям-біженцям":


1. Розшукують їхніх батьків.

2. Знаходять житло і розташовують їх.

3. Допомагають продуктами харчування і ліками.

4. Цей промінець незаповнений. Подумайте хвилинку, як би ви допомогли дитині – біженцю Це промінець вашої власної допомоги.

Давайте обміняємося своїми пропозиціями. Гра "Коло швидкої допомоги". Торкаючись долонями. діти передають свої пропозиції і тепле відношення. Вчитель починає гру з себе. Вчитель: Тепер ми знаємо, що дитина – біженець потребує особливої уваги та піклування.

Д/3.Написати листа (можна 1 речення ) до президента: що треба зробити, щоб не було війни.

Рекомендувати цей матеріал