Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1007568272


Молодіжні організації Чернігова Захист прав дитини: теорія і практика

05.12.2001
автор: Сергій Буров
Захист прав дитини… Дуже важливим є те, що останніми роками в нашій державі, в суспільстві в цілому стали приділяти увагу цій проблемі. Безумовно міцним поштовхом до цього було прийняття у 1989 році Конвенції про права дитини. Велику участь у створенні Конвенції взяли неурядові громадські організації всього світу. На даний час дуже помітна їх роль у моніторингу та популяризації ідей цього документу в своїх країнах. Комітет з прав людини, який розпочав свою діяльність 27 лютого 1991року і на який покладено контроль за впровадженням Конвенції ООН про права дитини, наголосив, що НУО повинні відігравати роль "сторожових псів" Конвенції. У місті Чернігові цю роль відіграє міська молодіжна громадська організація "Молодіжна АльтеРнаТива" ("М`АРТ"). Примітно, що "М`АРТ" стала, фактично, першим в регіоні правозахисним молодіжним об’єднанням, принаймні, реально діючим (з 1998 року; як юридична особа – з 1999). Про результати й досвід нашої роботи, що стали можливими завдяки плідній праці волонтерів організації – вчителів, учнів, студентів, ми дуже раді поділитися з читачем. Але для того щоб розповідь була повною, дозвольте спочатку пояснити причини важливості поставленої проблеми.

Отже, захист прав дитини…

На мій погляд існують чотири основні елементи, що підносять дорослого для дитини (якщо можна так висловитись). По-перше, дорослий забезпечує нормальний розвиток дитини на фізіологічному рівні. По-друге, дорослий дбає про освіту дитини, її виховання, соціальну адаптацію. По-третє, доросла людина допомагає дитині реалізувати свої інтереси, потреби, здібності. А четвертий, я думаю найважливіший, елемент – захист. Вагомість його полягає в тому, що він контролює виконання перших трьох. Адже, захист від чого? Від негативного впливу забрудненого навколишнього середовища, від ненормального харчування або відпочинку, від різного роду насильства зі сторони дорослих та однолітків, від аморальності, неосвіченості, неповаги до поглядів інших, від комплексів, пов’язаних з тим, що залишились нереалізованими здібності, таланти і т.п. Тобто, від усього того, що перешкоджує нормальному розвиткові дитини. Таким чином, захист дітей – це діяльність (дорослих або самих дітей), що спрямована на нормальний повноцінний розвиток дитини – майбутньої дорослої людини, особи, громадянина. Ось чому так важливо ставити питання саме про захист. А вирішальну роль тут повинні відігравати дорослі. Ось один факт, що також наголошує на цьому. Нещодавно під час бесіди з однією людиною ( працівником дитячого медичного закладу ), в контексті розмови про психологію дитини я почув, на мій погляд, справедливе твердження: "діти бувають дуже жорстокими"

Думаю, що це явище є абсолютно закономірним. Ризикуючи бути розкритикованим психологами, висловлю припущення, що така "жорстокість" – це своєрідний спосіб самозахисту. Самозахисту підсвідомого, стихійного, такого, що іноді іде врозріз із будь-якими законами логіки. До речі, ось де, на мій погляд, криється головне джерело дитячої злочинності. Тільки дорослі можуть зробити процес захисту більш професійним та з меншою шкодою для дітей та самих себе.

Таким чином, як сказав Григорій Остер у своїй книзі "Вредные советы" : "Взрослые играют важную роль… в обеспечении детей конфетами, печеньем, жвачками и разнообразными игрушками". Але дорослі бувають різні. Є знайомі й незнайомі, батьки й родичі , особливу категорію дорослих складають вчителі. До речі, вчителів Григорій Остер відносить до розряду небезпечних дорослих. Ось як він описує вчительку: "Вооружена красным карандашом. Может поставить двойку или вызвать в школу родителей. После школы почти не опасна".

Якщо серйозно, безумовно, без допомоги дорослих дитині не обійтись. Але часто ми дійсно буваємо "небезпечними" дорослими. Особливо тоді, коли щось нав’язуємо, до чогось примушуємо, вважаємо, що ми краще знаємо чого потребує дитина. Іноді навіть діючи, на наш погляд, в інтересах дитини ми робимо шкоду для неї. Як же побачити реальні потреби дитини? Як з ними рахуватись? Потрібні механізми, які б гарантували захищеність дітей. Такі механізми є. Це права дитини. Відкликаючись про подію, що відбулася 2 вересня 1990 року, коли Конвенція ООН про права дитини стала юридично обов’язковим міжнародно-правовим документом, Директор-виконавець Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Керол Белламі сказав: " В результаті те, що раніше розглядалося, як потреби дітей, було піднесено в їхні права, а це вже складніше ігнорувати. Таким чином, вже наявність прав у дітей є гарантом їх захисту. Але чи можна користуватися тим, про існування чого не знаєш? Ні.

Отже, захист прав дитини починається з освіти в цій галузі. Захист прав дитини – дуже складний і "делікатний" процес. Він потребує особливого підходу – обдуманого й виваженого. Дитина, яка починає вивчати права дитини, можливо, вперше відкриває для себе безліч проблем, що існують навколо. Її відчуття схожі з відчуттям Сітхарткхи (майбутнього Будди), коли він опинився за межами свого царства й побачив те, про існування чого не знав – смерть, хвороби, бідність…Дитину не можна залишити на одинці з цими проблемами. Вона повинна відчувати, що поряд з нею завжди є ті хто складає міцну силу, що підтримують її й завжди знають шлях до виходу із будь-якої ситуації, проблеми, конфлікту. Вони повинні також, навчити дитину, що шляхів до вирішення різних проблем існує дуже багато, але остаточний вибір кожний повинен зробити сам. Тому, коли я прийшов до школи, як учитель, зацікавився і став працювати над проблемою захисту прав дитини, мій рух в цьому напрямку був дуже обережний і повільний. Але пройшов деякий час, і ми – це вже досить велика організація, яка здатна брати реальну участь у вирішенні багатьох проблем довкілля. Про це можна говорити з повною відповідальністю, бо ми маємо конкретні результати. Але все починається з історії…

З 1997 року я викладаю предмет "Основи правознавства" в спеціалізованій СШ № 1 з поглибленим вивченням іноземних мов м.Чернігова. вже з перших уроків обговорення програмних тем стало переходити у жваві, захоплюючі дискусії. Передбачених для предмету годин стало не вистачати. Я думаю, це відчув кожний вчитель правознавства. Особливо турбували учнів ті проблеми, що стосуються безпосередньо їх – в школі, в сім’ї, на вулиці і т.д. Тоді й народилася ідея створення в школі юнацької правозахисної групи. Тим більше, що це дозволило зробити досить демократичний загальний клімат шкільного життя, розуміння зі сторони адміністрації школи. Вже тоді учні мали свій орган шкільного самоврядування – "Президентську Раду", на чолі з Президентом.

Що являє сьогодні Юнацька Правозахисна Група нашої школи?

По-перше, це, нібито, врата для різноманітних громадських організацій як місцевих, так і з усього світу, що роблять свій безкорисливий внесок у виховання та освіту майбутніх поколінь. Серед них міська молодіжна громадська організація "М`АРТ", Інформаційно – методичний центр "Дебати", Interkulturelles Zentrum (Австрія), Молодіжна організація "Ожина", Чернігівський обласний комітет молодіжних організацій, Центр Гуманістичних технологій "Ахалар", Центр соціальних досліджень "Регіон – Північ" і т.д.

По-друге, ЮПГ – це можливість для учнів брати участь у багатьох цікавих проектах і програмах, таких як International School Network: Human Rights, "Дебати", Школа прав людини та інше.

По-третє, наша група дає можливість учням брати безпосередню участь в житті школи, у вирішенні важливих соціальних проблем, просвіщаючи своїх однолітків у галузі громадянських прав та прав людини, проводити моніторинги дотримання прав людини в школі. Звичайно, про те які ми гарні в нашій школі можна говорити ще довго й із задоволенням, але історія потребує послідовності.

…Тільки-но діяльність ЮПГ стала виходити за стіни школи, як перед нами відкрився цікавий світ "третього сектору". Ці люди – волонтери громадських організацій чимось відрізнялись від усіх інших, можливо доброзичливими, привітними посмішками на обличчі, тим що завжди готові подати руку допомоги. Тоді було багато знайомств, зустрічей, участь у спільних проектах. Так у 1998 році, під час участі у проектах "Оберемо майбутнє разом", "Молодіжний парламент Чернігівської області", Міський міжшкільний правовий турнір", згуртувався невеличкий колектив, що згодом отримав назву – Міська молодіжна громадська організація "Молодіжна альтернатива" ("М`АРТ").

Першим заходом "М`АРТ" був Міжшкільний правовий турнір, присвячений 10-й річниці з дня прийняття ГА ООН Загальної Декларації Прав Людини. Далі, робота розгорнулась навколо проблем шкільного самоврядування, освіти в галузі прав дитини, захисту прав дитини в школі, в сім’ї, на вулиці. Головним джерелом енергії та реальних дій стала робота двох дитячих колективів, які зараз є структурними підрозділами "М`АРТ". Це Юнацька Правозахисна Група СШ № 1, про яку дещо вже було сказано, та правозахисна група "ЗОНТ" гімназії № 31.

Сьогодні, маючи вже достатньо досвіду, "М`АРТ" ефективно працює, намагаючись зробити свій внесок в розвиток громадянського суспільства, розбудову правової держави шляхом правової освіти дітей та молоді, захисту їх прав.

Завдяки діяльності "М`АРТ" у кількох школах міста діють та утворюються дитячі правозахисні групи, учнівські парламенти, покладено початок створенню Ради Старшокласників. В цьому році "М`АРТовцями" було проведено вже другу конференцію старшокласників. Під час роботи цієї конференції відбулась презентація учнівського самоврядування тих шкіл, в яких воно існує, була проведена тренінгова програма "Роль і компетенція шкільного самоврядування", відбувся конкурс учнівських проектів "Захистимо свої права", а головне – було прийнято Декларацію прав старшокласників м. Чернігова.

Щорічно на базі одного із дитячих таборів відпочинку "М`АРТ", спільно з Управлінням освіти Чернігівського міськвиконкому, організовує зміну "Лідер".

Результатом продуктивної співпраці з відділом у справах сім’ї та молоді Чернігівської міської ради стали традиційні конкурси рефератів та малюнків на тему "Захистимо свої права". "М`АРТ" приймає активну участь в реформі освіти, працюючи над власною програмою "Освіта та громадські організації (Чернігів ХХІ). "Молодіжна Альтернатива" розробляє та розповсюджує друковану продукцію, яка в доступній формі знайомить дітей з їх правами, допомагає зрозуміти, що ці права означають та як ними користуватися.

На замовлення та за власною ініціативою "М`АРТовці" проводять семінари – тренінги, використовуючи передові педагогічні технології. В ресурсній базі організації є бібліотечка прав людини. "М`АРТ" активно співпрацює з багатьма іншими громадськими організаціями, є офіційним регіональним представником Благодійного фонду "Міжнародна ліга прав дітей та молоді". Плідною й цікавою є співпраця "М`АРТ" з Interkulturelles Zentrum (Австрія) в рамках проекту "International School Network: Human Rights". Поки що ми єдині учасники цього проекту з України.

Тому, від імені всіх його учасників та координаторів запрошуємо приєднуватися до нас. Для шкіл та громадських організацій, які працюють в галузі прав людини та мають можливість користуватися електронною поштою, залишаю цю інформацію:

Проект "International School Network: Human Rights", координатор проекту Barbara Helm;

E-mail: [email protected]

http://www.iz.or.at

Щодо планів на майбутнє – "М`АРТ" вже зараз починає працювати над ще одним власним проектом "Школа Юних Провідників в Країну Прав Людини", що стало можливим завдяки підтримці Альянсу Партнерства Каунтерпарт.

Отже, "М`АРТ" – це міцна сила, що успішно консолідує діяльність інших організацій, волонтерів, державних структур навколо проблеми прав людини й освіти в цій галузі.

Сподіваюсь, що читача зацікавила наведена інформація. Ми завжди відкриті для співпраці.

Наші координати:
тел. ( 04622 ) 78802
тел./факс: ( 0462 ) 185874
E-mail: [email protected]
Пошт.адреса: 14033, м. Чернігів, вул. Фрунзе, 134, кв. 58, Буров Сергій

Рекомендувати цей матеріал