Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1007568093


Асоціація учнівської молоді Ізяславщини

05.12.2001
автор: Ірина Рум’янцева
Якщо ви не перевчилися дивуватися, якщо хоч раз проводжали чи зустрічали зграї птахів, якщо хоч на мить зупинились, щоб полюбуватись квіткою, якщо вам доводилося прислухатися до пісні, що линула з-попід неба, чи серед густого гілля – то моє слово сьогодні до вас.

Мальовнича Ізяславщина розкинулась на березі річки Горинь. Назва річки походить від слова "горе", бо у сиву давнину вона приносила багато горя людям: розливаючись, затоплювала поля, городи, будинки. А сьогодні мало що залишилось від тієї сивочолої Горині. Тільки тихо благає, бідна, про допомогу. Наша земля відзначається багатством та різноманітністю природних комплексів, тваринного та рослинного світу. Хто хоч раз побував на Святому озері, що розташоване неподалік від міста Ізяслава, довіку не забуде це дзеркало води червоного кольору, площа якого 4 гектари, – справжнє суцвіття рідкісних реліктових видів рослин, що занесені до Червоної книги України. Біля 20 видів птахів гніздяться на берегах озера. Наше Святе озеро є унікальним природнім осередком бореальної та акробореальної флори, це справжня гідрологічна пам’ятка природи загально-державного значення. Але його теж плюндруються рукою людини.

Спостерігаючи за цією красою, члени секції "Екологія" Асоціації учнівської молоді Ізяславщини повсякчас дивуються, як це наші громадяни, добре знаючи про гарантовані Конституцією право на відпочинок і право на безпечне для життя і здоров’я довкілля, геть забувають про свій священний обов’язок – охороняти природу.

Ось тому і стали девізом життя і діяльності юних екологів мудрі слова: "Зірвеш квітку – вона зів’яне на твоїх долонях, піймаєш метелика – і навіки опустяться чарівні крила. Пам’ятай: торкнутися до природи можна тільки серцем". Ми допомагаємо нашій молоді, громадянам Ізяславщини усвідомити цінність довкілля, дати їм знання та розуміння пов’язаних з цим проблем, ми намагаємося допомогти нашим людям сформувати систему цінностей, особисте ставлення, які створять мотивацію до захисту і активної участі в покращанні довкілля.

Наші орнітологи вивчають видовий склад орнітофауни, ведуть спостереження за прильотом та відльотом птахів, надсилають вченим в Українське товариство охорони птахів. Результати науково-дослідної роботи пропонуємо громадськості на сторінках газети "Зоря Надгориння" у рубриці "Таємниця пташиного гнізда".

Особливу гордість викликає секція флористів, девізом якої є китайське прислів’я: "Від руки, що дарує троянду віє ароматом". Ізяславчани, а особливо наша молодь, мають усвідомити, що людина, яка виростила хоч одну квітку, ніколи не зробить поганого вчинку. Ми є ініціаторами та організаторами конкурсу екологічних міні-проектів: "Шкільний міні-парк", "Міський ботанічний сад", "Шкільний музей рідкісних рослин". Тільки ось грантів , нажаль, присвоїти немає...

Участь в природоохоронних акціях, оголошених УТОП, Екологічною Асоціацією "Зелений світ", Екологічною Лігою, натуралістичними центрами області – не тільки корисна і приємна для нас справа, а й спроба розбудити свідомість громадськості нашого міста, стосовно збереження рідкісної краси рідного краю.

Звичайно, мова йде про зацікавлення в підвищенні рівня екологічної освіти нашої громади. Школа – лише її частина, а екологічні проблеми можна вирішити лише спільно. Цю освіту здійснюють не лише педагоги – куратори секції "Екологія" Асоціації учнівської молоді Ізяславщини та її члени, – але й інші представники громади, яких ми залучаємо до вирішення проблем, складання програм дій, навчання. А кінцевим результатом такої освіти (і ми на те сподіваємось) має стати формування активної життєвої позиції наших громадян.

Плекаємо надію, що станемо маленькою Швецією, яка керується правом громадського доступу до природи: відпочивай, купайся, веслуй, працюй на землі, лише пам’ятай єдину умову – не завдавай шкоди, не турбуй братів своїх, поважай спокій мешканців, використовуй найсприятливіші для навколишнього середовища технології. Нехай і в нас діє шведський принцип "порушник повинен платити", який зобов’язує кожного, хто завдав шкоди навколишньому середовищу нести відповідальність і виправити становище.

Може й територія нашого Святого озера буде оголошена національним парком-заповідником, – звичайно, за сприянням місцевого самоврядування.

Мабуть варто всім зацікавленим особам подумати над укладанням природоохоронного кодексу району, який би стосувався охорони здоров’я людей, адже Ізяславщина знаходиться в 30-кілометровій зоні АЕС.

Виробники і торгівці, які зневажають положення даного документа, нехай сплатять штрафний збір за екологію. У Швеції він мінімально становить 5000 крон, а максимально 1 мільйон. До цього ще й діють інші види покарань. Але ми все таки не Швеція, і тому пам’ятаймо свою українську мудрість – заклик: "Станьмо на варті власного майбутнього".

Асоціація учнівської молоді Ізяславщини

Основна мета діяльності:

– розвиток співробітництва, розширення дружніх стосунків та контактів серед дітей та юнацтва в гуманітарних, культурних, професійних, наукових, суспільних сферах;

– розвиток творчого, морального і духовного потенціалу особистості, з новим мисленням та світоприйняттям;

– виховання у дітей віри у себе, любові до своєї родини, до краю, в якому народився;

– утвердження та примноження традицій свого народу;

– виховання підростаючого покоління в дусі поваги до старших, піклування про молодших, своїх рідних, близьких, друзів;

– прищеплення любові до праці.

Пріоритетні напрямки діяльності:

– роз’яснення, пропаганда мети і завдань серед широких верств населення;

– встановлення партнерських зв’язків з іншими організаціями та об’єднаннями;

– організація і проведення культурних, спортивних та інших заходів;

– участь у заходах по охороні навколишнього середовища, соціальних та гуманітарних програм.

Заповіді учнів Асоціації:

– Ти здібний і сильний. Будь упевненим у своїх силах і здібностях.

– Вчися мислити самостійно. Тренуй пам’ять. Частіше запитуй: "Чому?"

– Постійно шукай практичне застосування своїм знанням.

– Будь завжди уважним до самобутності, потреб, прагнень інших.

– Шукай і шануй друзів. Життя без друзів неможливе.

– Поводь себе по-товариськи, зважай на людей, що тебе оточують, будь милосердним до них.

– Суперечки, конфлікти з іншими вирішуй з позиції розуму.

– Вибачай тим, хто свідомо або несвідомо став причиною неприємностей.

– Хочеш, щоб тебе поважали, – поважай інших.

– Прислухайся до думок інших і зважай на них.

– Будь доброзичливим, веселим, поступливим.

– Пізнай себе, зроби правильний вибір, визнач цілі та зміст свого життя.

– Повір у себе – і досягнеш усього.

Щасти тобі!

Структура та творчі справи Асоціації учнівської молоді

1. Центр "Інтелект".
Куратор: Пархомець О.В., методист РМК.

Структура:
Клуб інтелектуальних ігор "Що? Де? Коли?". Студія "Лідер в тобі". Клуб "Історія і спадщина".

Творчі справи:
Свято-презентація шкільних наук. Свято вшанування відмінників. Предметні олімпіади "Відкрий в собі талант". Аукціон знань. Вечори цікавої музики. Конференція за підсумками історико-географічної експедиції "Сто чудес України". Церемонія нагородження за підсумками програм "Особистість і поезія року", "Ізяславська надія".

2. Центр "Дозвілля".
Куратор: Мужичук С.В., директор ДБТ.

Структура:
Акція розважальних програм. Клуб веселих і кмітливих.

Творчі справи:
Конкурс-дискусія "Мої музичні захоплення". Аукціон знань про сучасну естраду. Пісенний аукціон. Вечір "І пробуджується поезія в мені". Презентація розважальних програм. Шоу-програма "Новорічний серпантин" Гуморина "З усмішкою в ХХІ ст." Свято останнього дзвоника.

3. Центр "Здоров’я".
Керівник Ковалінський І.І., методист РМК.

Структура:
Клуб "Пізнай себе". Спортивні секції. Консульпункт "Проблемне запитання".

Творчі справи:
Учнівська конференція "Я і моє здоров’я". Акція "Шкідливим звичкам – молодіжне "ні". Шоу-програма "Сила грації" Туристична естафета. Конкурси "Кращий бігун, кращий акробат, кращий пловець – всяк молодець". Походи по вивченню рідного краю. Кінолекторій "Проблемний екран"

4. Агентство "Шкільна служба новин" або "Прес-центр".
Куратор: Левандовська І.Ю., вчитель української мови і літератури школи №1.

Структура:
Лабораторія соціологічних досліджень. Редакція газети "Шкільні відомості". Клуб "Шкільний Пегасик".

Творчі справи:
Презентація Асоціації учнівської молоді. Фестиваль учнівської преси. Свято нагородження таланту. Проведення дослідження "Я – випускник, моя думка про школу. Фестиваль учнівської преси "Проба пера". Діалог "Два погляди на один факт".

5. Центр "Екололія". Куратор: Рум’янцева І.В., вчитель біології школи №4.

Структура:
Рада корисних справ. Орнітологи. Секція флористів.

Творчі справи:
Конкурс "Мій голос віддаю на захист природи". Акція "Жива вода – до чистих джерел". Акція "Природа: майстерність, фантазія". Операція "Первоцвіт", "Ялинка", "Пташине містечко", "Зелений будинок"

Рекомендувати цей матеріал